Niyamas

  • Saucha handlar om att hålla sig ren på utsidan men också på insidan. Att duscha och ha rena kläder är för de flesta självklart, men vi kan även fundera över vilka kemikalier vi smörjer och tvättar oss med. Den inre renheten handlar om att äta saker vi mår bra av, rena kroppen genom den fysiska praktiken på mattan och att hålla vårt sinne rent från negativa tankar som avundsjuka, ilska, hat mm. Det är lätt att svepas med i negativa diskussioner, energier eller nyheter som finns runtomkring oss, men vi kan försöka att inte låta det påverka oss, utan stå kvar i vår energi och vår glädje. När sinnet fastnar i negativa tankemönster försurar det vår hjärna och vår kropp och det tar mycket av vår energi. 

    Så vi kan försöka vara vaksamma på våra tankar, hur vi pratar med oss själva och vilka vi låter oss påverkas av. Men Saucha handlar också om att leva ett enklare liv med färre saker och en kalender med mer luft. När vi saktar ner våra liv och omger oss med färre saker, saker som betyder något för oss, så hittar vi mer glädje och tillfredsställelse i livet, som varar. 

    Så hur kan vi utöva Saucha i vardagen:

    1. Prova att boka av en aktivitet i veckan så att du får tid att andas

    2. Nästa gång du står i kö, ta inte upp mobilen, utan låt sinnet vila

    3. Rensa bland dina saker och städa upp det som är rörigt

    4. Börja dagen med en kopp varmt citronvatten

    5. Nästa gång en negativ tanke dyker upp, var lite nyfiken på om du kan ersätta den med en positiv och se hur det känns

  • Santosha handlar om att vara nöjd och lycklig med det vi har och det vi är, att inte försöka förändra eller förbättra varje gång vi möter motstånd. Utan att acceptera att även motgångar och utmaningar är en del av livet, en möjlighet att växa och ett ögonblick att lyckas. En del av vår resa och att vi även i motgång utvecklas och lär oss nya saker, så varför inte försöka att se glädjen i livet och leta anledningar att skratta och vara lyckliga, istället för att fokusera på det som är svårt och jobbigt. Ett bra ställe att börja är med oss själva, att sluta kritisera oss själva, sluta säga att vi inte kan eller duger, förlåta vår kropp eller sinne när det eventuellt brister eller har begränsningar. När vi börjar älska oss själva mer, slutar vi också fokusera på och döma dem runt omkring oss, för det spelar helt plötsligt ingen roll, vi är nöjda i oss själva.  

    Så hur kan vi utöva Santosha i vardagen:

    1. Säg snälla saker till dig själv varje dag

    2. Skriv ner vad du är tacksam för 

    3. Nästa gång du möter motstånd eller en utmaning, försök att se det som en resa, en lärdom som gör dig visare

    4. Försök se tacksamt på motgångar, de utvecklar oss 

    5. Gratulera någon som har gjort något den mår bra av, det finns lycka så att det räcker till oss alla

  • Tapas handlar om att ta beslut som gör oss glada och lyckliga på sikt, att inte vara rastlösa och ge efter för kickar och impulser som bara ger kortvarig lycka och kräver mycket energi när vi sedan jagar vidare efter nästa sak som ger oss tillfredsställelse. Den handlar om att vara nyfiken och att ha en vilja att veta mer om oss själva, ha en passion för att leva livet till fullo, lysa så klart vi bara kan. Tapas är att vakta på vår eventuella lathet som hindrar oss från att ta beslut vi mår bra av långsiktigt, att använda vår viljestyrka till att komma förbi och över de hinder som kan stoppa oss. 

    Vi reflekterar också över våra tankar, så att de är stöttande, peppande och stärkande, att vi inte fastnar i gamla negativa mönster med förutfattade meningar, rädslor och självkritik. Att utöva tapas kräver självdisciplin och viljestyrka att förändra beteende och tankar, men med träning kan vi sakta bli starkare och utföra allt större förändringar. När vi kommer i balans fäster vi oss inte vid resultaten utan njuter av resan här och nu och vi blir mer fria från yttre påverkan och omständigheter.

    Så hur kan vi utöva Tapas i vardagen:

    1. Testa att byta ut en negativ tanke mot en positiv så fort den uppstår

    2. Tänk efter innan vi pratar - är det vi säger sant, stöttande och positivt

    3. Baby steps - börja med små förändringar

    4. Observera dina triggers, det som får dig ur balans - fundera över var de kommer ifrån och vad du kan göra för att förändra de 

    5. Nästa gång du får en impuls, var lite nyfiken på var den kommer ifrån och vad konsekvenserna blir om agerar på den

    Hur kan vi utöva Asteya i vardagen:

    1. Rannsaka oss själva, ger vi för att vi verkligen vill eller för att vi känner att vi borde eller måste? Öva på att ge mer från hjärtat

    2. Tänka till en extra gång innan vi tar upp någon annans tid

    3. Fråga om lov innan vi lånar något, både saker och idéer

    4. Kanske kan vi rensa ut lite hemma och ge till de som bättre behöver

    5. Reflektera över om vi ger energi till de runt omkring oss eller om vi tar andras energi för egna behov

  • Svadhyaya handlar om att reflektera över våra tankar och vårt beteende så att vi lär känna oss själva på ett djupare plan, gräva lite djupare i vårt inre. Ett sätt att bli inspirerad till självutveckling är att läsa böcker, lyssna på musik, läsa poesi, lyssna till sin yogalärare och andra som du dras till. Kanske hittar vi skrifter, sånger eller människor som gör att vi vill bli den bästa versionen av oss själva. Ytterligare ett sätt att lära känna sig själv bättre är att lära sig att lyssna till sin intuition, sin magkänsla, där kan vi hitta svaren som kommer från hjärtat. Hur hittar man sin intuition då? Ett bra sätt är att sätta sig i tystnad och stillhet, stilla tankarna och lyssna inåt, lyssna till vårt hjärta, där sanningen bor. 

    Så hur kan vi utöva Svadhyaya i vardagen:

    1. Ta några minuter varje dag i stillhet och tystnad

    2. Reflektera över dina tankar och handlingar så att du lär känna dig själv bättre

    3. Känn efter när du ska ta ett beslut, vad känns rätt i magen

    Så hur kan vi utöva Brahmacharya i vardagen:

    1. Prova att göra saker långsammare och en sak i taget

    2. Ha mod att tacka nej för att spara energin till något annat eller någon annan

    3. Planera in mobilfri tid

    4. Sitt en stund i tystnad och känn efter hur du verkligen mår, hur mycket energi du faktiskt har

    5. Om vi vet att vi behöver lägga mycket energi på något under en tid, boka då också in tid för återhämtning och påfyllning efteråt

  • Ishvara pranidhana handlar om att ge sig hän, att vara nyfiken på livet och erkänna och acceptera att vi inte vet och kan allt. Det handlar också om att omge oss med kärlek och att möta oss själva och andra med kärlek. Utgå från att människor i grund och botten vill väl och minns att vi aldrig vet vad någon annan går igenom, så möt människor med förståelse och kärlek. Tänk vilken befrielse att möta dagen med välvilja, glädje och positivitet istället för med irritation, ilska, frustration mm. Tänk hur mycket bättre vi kommer må och hur mycket energi vi kommer att spara, som vi sedan kan lägga på annat och andra.  

    Så hur kan vi utöva Ishvara pranidhana i vardagen:

    1. Försök att både ge och ta emot kärlek varje dag

    2. Försök släppa kontrollen och hänge dig, våga lita på att det blir bra

    3. Nästa gång du får en utmaning, försök möta den med positiva tankar och kärlek

Läs mer om Yamas.